Neden? Diye Sormayın. Mustafa Çakırın Röportajı

Hafta sonu Çakıroğlu Grup Başkanı Sinan Çakır'ı ziyaret ettim. Fabrikasına yaptığım ilk ziyareti yaklaşık yarım saat olarak planlamıştım. Ancak, Ticaret Borsası Başkanlığı ve öncesinden de tanıdığım Sinan Çakır ile sohbet Samsun ekonomisi üzerine yoğunlaşınca vakit hesabı ortadan kalktı. Yaklaşık 2 saati aşan bir zamanda hem kendi işlerini hem de kentin üretim gücünü konuştuk. Ticaret Borsası Başkanı sıfatıyla özellikle Gıda OSB'ye tahsis edilen arazinin genişletilmesi, yatırımcılara arsa tahsisinden bahsederken heyecanını görmek beni daha da heyecanlandırdı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu(TMSF)’nin satışa çıkardığı Samsun Serbest Bölge’yi kurdukları ortak şirketle satın alan Borsan Şirketler Grubu Başkanı Adnan ÖLMEZ, Ulusoy Un Sanayi Sahibi Fahrettin ULUSOY,Samsun Yem Sanayi Sahibi Sinan ÇAKIR ; Valimiz Sayın Hasan Basri GÜZELOĞLU’nu makamında ziyaret etti.

Katkı koyanların da hakkını veriyor, Çakır. Özellikle Gıda OSB'nin ilk çalışmalarını yürüten Ticaret Borsası Eski Başkanı Yusuf Özer'le onun çabasına destek veren Milletvekili Cemal Yılmaz Demir'e de teşekkür ediyor. Gelinen noktada ise günlerce aralıksız çözüm arayışında olan Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun, AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç'ın vekili olduğu şehre yeni yatırım alanı açmak için ortaya koyduğu mücadeleyi açıkça söylüyor: “Kim ne yaptıysa bu kentin gelişmesi için teşekkür etmek lazım. Biz, şuan Valilik, Üniversite, Ticaret ve Sanayi Odası ile sağladığımız uyumu devam ettirmek istiyoruz.” Söz kendi işlerine gelince, yeni yatırımlarından bahsediyor. Pazartesi günü Köy-Tür markasıyla beyaz et sektörüne iddialı giriş yapacaklarını anlatırken, Türkiye'nin her yerinden bayilik talepleri aldıklarını ifade ediyor. Samsun'da da beyaz ete yönelik hatırı sayılır yatırımlar yapmaya başladıklarını anlatıyor. Tam söze başladığımızda Asarcık İlçesi'nde Samsun Yem Sanayi A.Ş. için kendi adına kümes kurmaya çalışan Ertan Karaman içeriye giriyor. Ve Sinan Çakır, sözü Ertan Karaman'a bırakıyor, olumsuzluğu dile getirerek germek istemiyor: “Biz biraz zaman alsa da problemleri çözeriz” diyor. Ama, bürokrasi hazretlerinin Asarcık'ta yaşattığı krizi Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun ısrarı, Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil'in tereyağından kıl çekercesine yaklaşımı zar-zor aşıyor. Bolu'da orman alanı ile kümesler arasında 50 metre olan yasal mesafe, Asarcık'ta 150 metre olarak kabul ediliyor. Ve kriz ancak Çevre Orman Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü ve Asarcık Kaymakamı'nın Samsun'da yaptığı toplantıda iteklemeyle ortadan kalkıyor.

İşte somut örnekler… Bir tarafta iş yapmak isteyen yatırımcı. Diğer tarafta yaklaşım tarzı. Samsun Yem Sanayi A.Ş. Köy-Tür markasıyla 50 milyon dolar ihracat yapsa, direkt ve dolaylı yoldan 3-5 bin kişi istihdam etse fena mı olur? Geciken yatırımlar, geciken iş-aş değil mi? Köyden kente göçü durduracak, köylüyü zenginleştirecek bir projeye bile olmadık zorluklar çıkaranların vicdanı ne kadar rahat? Samsun Yem Sanayi A.Ş.'nin Kavak ilçesinde hayata geçirdiği Köy-Tür tesislerinin ihtiyaç duyduğu tavukları yetiştirecek kümeslere karşı çıkmanın mantığını kim nasıl izah edebilir? Asarcık'a çok mu yatırım geliyor da, ince eleyip sık dokuyorsun? Kaldı ki, bunun somut örnekleri Bolu'da var. Yeniden keşfe çıkmanın ne anlamı var? Onca mobbinge rağmen Sinan Çakır, şu cümle ile sohbetimizi noktalıyor: “Biz hep Samsun'da, Samsun'a yatırım yapacağız” Yatırımcı Samsun'dan neden kaçıyor, şimdi anlıyor musunuz?

O zaman “Neden?” diye sormayın! Belki merak edenler olabilir: Sinan Çakır ile hiçbir akrabalığım yok, sadece soy adı benzerliği. Eski milletvekili Mustafa Çakır ile akrabalık bağım olmadığı gibi… 03 Şubat 2010 Çarşamba 09:04 Mustafa Çakır